Vragen? Bel ons op: +31 (0)20 669 25 06

Chaminé Algarvia

Wanneer het november is, de dagen korter worden en de nachten kouder, breekt het gezellige en knusse openhaardseizoen in Portugal aan.

Het leven buiten op het strand of aan het zwembad, wordt dan voornamelijk binnen bij de openhaard voortgezet.

Mocht je in deze gezellige periode een vakantiehuis huren in de Algarve en lekker gaan wandelen, vergeet dan niet naar de daken van de huizen te kijken, je komt er namelijk overal fraaie en typisch gedecoreerde schoorstenen tegen.

De typische schoorstenen van de Algarve Portugal

Portugal en dan vooral het Zuiden, de Algarve, staat bekend om zijn prachtige schoorstenen, de ‘chaminé Algarvia’. In alle vormen en maten, van geraffineerd gedecoreerd met bloemenmotieven tot simpel, functioneel en robuust.

De minaretten van de Moorse moskeeën vormden zeer waarschijnlijk de inspiratiebron. (De Moorse overheersing in de Algarve was vanaf het jaar 711 tot circa 1250). In de uit zandsteen en mortel gebouwde schoorstenen werd een patroon van figuren opengewerkt in mooie (bloem)figuren.

Vroeger kreeg men de keuze tussen een 1-, 2- of 3-daagse schoorsteen. Hoe langer de metselaar de tijd kreeg, hoe mooier en karakteristieker het resultaat en meer welvaart en rijkdom men uitstraalden.

Ben je in het voor- of najaar in de Algarve? Bezoek dan de plaatsen Querença, Martinlongo en Monchique. Vooral hier ontdekt je de meest bijzondere schoorstenen van de Algarve!

Op zoek naar een vakantiehuis Algarve met een gezellige openhaard? Zie voor meer informatie:
Quinta Boliqueime
Quinta Beija Flor Pera

Deel dit bericht